Limitarea plăților cash în România se confruntă cu dificultăți majore din cauza faptului că aproximativ 40% din populație nu deține carduri bancare. Acest lucru face ca implementarea restricțiilor să fie extrem de complicată. Conform datelor oficiale, pensionarii își primesc pensiile în numerar de la poștă, iar mulți salariați preferă să-și ridice salariul direct de la casierie. Situația este similară și în rândul politicienilor, care preferă să primească banii în plic de la instituțiile publice în care lucrează.
În plus, în România există aproximativ 13.260 de mici comercianți în mediul rural, care au magazine în sate unde majoritatea veniturilor provin din agricultură și tranzacțiile se fac în numerar.
Un alt obstacol în aplicarea limitărilor plăților cash sunt comisioanele percepute de bănci pentru utilizarea POS-urilor, care reduc semnificativ încasările comercianților. Mulți comercianți nu dețin POS-uri, iar în zonele rurale semnalul de internet este slab sau inexistent, ceea ce face ca plățile cu cardul să fie dificil de realizat.
Măsura limitării plăților cash a fost propusă pentru a combate evaziunea fiscală din România, care este cea mai mare din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, implementarea restricțiilor trebuie să fie graduală și să țină cont de nevoile și condițiile reale ale populației și ale comercianților. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a explicat că plafonul pentru plățile în numerar între persoane fizice și juridice va fi redus gradual, începând din ianuarie 2024.
Reclamatii & Reporturi Stiri
contact: medialux85@gmail.com